1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce autodílů Bosch Diesel v Jihlavě loni zvýšil tržby a vrátil se do zisku

bosch logoJihlava - Společnost Bosch Diesel v Jihlavě loni zvýšila tržby za prodej výrobků a služeb o 13,4 procenta na 23,47 miliardy korun. Výrobce vstřikovacích zařízení do naftových motorů vykázal po zdanění zisk 517,7 milionu korun, zatímco předloni skončilo jeho roční hospodaření ztrátou 109,2 milionu Kč.

Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za rok 2021 která byla zveřejněná ve Sbírce listin. Podnik loni v průměru zaměstnával okolo 3880 lidí.

V minulém roce měla společnost podle údajů ve výroční zprávě přes pokračující epidemii koronaviru vysoký obrat, který byl srovnatelný s roky před epidemií. V letošním roce by obrat mohl zůstat přibližně na loňské úrovni, ale zatím je nejisté, jak se skupiny Bosch dotkne válka na Ukrajině. Bosch Diesel nemá podle zprávy žádné přímé aktivity v Rusku ani na Ukrajině.

Společnost podle výroční zprávy meziročně zvýšila také investice do svého dlouhodobého majetku, a to z předloňských 412 milionů korun na 657,6 milionu korun za minulý rok. Na výzkum a vývoj vloni vydala 87,6 milionu korun.

Firmu Bosch Diesel, s.r.o., vlastní společnost Robert Bosch Investment Nederland, mateřskou společností celé skupiny je Robert Bosch sídlící v Německu.

Strojírensko-technologická skupina Bosch v Česku zaměstnává asi 8100 lidí. Celkový obrat českých společností skupiny včetně obratu nekonsolidovaných podniků a interních dodávek sesterským společnostem mimo Česko, které se do konsolidovaného obratu nezapočítávají, byl loni téměř 50,1 miliardy korun. To bylo meziročně o 8,4 procenta více. Konsolidovaný obrat skupině meziročně klesl o 4,4 procenta na 18,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které skupina zveřejnila 1. června.

Skupina Bosch celosvětově zaměstnává přes 400.000 lidí. Má přibližně 440 dceřiných a regionálních společností zhruba v 60 zemích.

28.06.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...