1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce automobilových zámků Kiekert-CS loni snížil zisk na 217 milionů korun

Kiekert 20Přelouč - Společnost Kiekert-CS, která v Přelouči na Pardubicku vyrábí zámky a zámkové systémy pro automobily, vloni vytvořila zisk po zdanění téměř 217 milionů korun. Výsledek je asi o 17 milionů korun nižší než v roce 2020.

Meziročně se o 150 milionů korun snížily tržby z prodeje výrobků a služeb na 7,663 miliardy korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

"Na výsledky měla vliv situace na automobilovém trhu, na němž jsme závislí a kde se problémy hromadí. Po pandemii covidu přišel všeobecný nedostatek materiálu a čipů," řekl ČTK mluvčí společnosti Luboš Kopecký. Podle něj čekají výrobu automobilů komplikace i letos. Kvůli válce na Ukrajině, která byla jedním z velkých výrobců, se nedostává automobilových svazků, dalším problémem jsou lockdowny v čínských městech, které zastavily tamní výrobu, a i po jejich uvolnění budou zahlcené dopravní cesty.

Společnost vyrábí asi 7000 variant zámkových systémů pro všechny evropské automobilky, v běžných letech kolem 50 milionů kusů. Naprostou většinu tržeb tvořil export, do ciziny směřovaly výrobky zhruba za sedm miliard korun. Na Česko připadalo jen osm procent tržeb.

Kiekert postavil továrnu v Přelouči v roce 1993 a postupně ji rozšiřoval a stavěl nové výrobní haly. Vlastníkem je německá společnost Kiekert Aktiengesellschaft. Další pobočky má v Německu, USA, Koreji, Mexiku, Číně, Brazílii, Jihoafrické republice a v Rusku. Mateřská společnost dodává zámkové systémy více než 60 automobilkám. Zámky z Přelouče využívá koncern Volkswagen do značek Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, Porsche, automobilky Ford, Daimler, BMW, Peugeot, Citroën, Fiat a Renault. Vyrábí také pro Ferrari nebo Maserati.

Ve firmě pracovalo vloni 1763 kmenových zaměstnanců, z toho 74 procent v dělnických profesích. Je to asi o 180 méně než rok předtím. Společnost také zaměstnávala více než 600 externích pracovníků zajišťovaných pracovními agenturami.

30.05.2022 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...