1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce automobilových zámků Kiekert-CS vloni dosáhl zisk 219 milionů korun

Kiekert 20Přelouč - Výrobce zámků a zámkových systémů pro automobily Kiekert-CS z Přelouče vytvořil vloni zisk po zdanění 219 milionů korun. Výsledek je asi o dva miliony korun vyšší než rok předtím. Tržby z prodeje výrobků a služeb meziročně vzrostly o tři procenta na 7,907 miliardy korun, zjistila ČTK z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

 

Od roku 2020 zisk společnosti každý rok přesahuje o několik desítek milionů 200 milionů korun. V letech 2015 až 2019 byl vždy vyšší než 300 milionů korun, rekordní pak v roce 2019, kdy dosáhl hodnoty 375 milionů korun.

"I když automobilový průmysl zažívá mírné oživení, stále to není jako v dobách před pandemií covidu. Dodavatelské řetězce se ještě úplně neobnovily," řekl ČTK mluvčí společnosti Luboš Kopecký. Vliv na odběratele firmy mělo i vypuknutí války na Ukrajině, která byla jedním z velkých výrobců automobilových svazků.

Společnost vyrábí asi 7000 variant zámkových systémů pro všechny evropské automobilky, v běžných letech to bylo kolem 50 milionů kusů. Naprostou většinu tržeb tvořil export.

Firma minulý rok zaměstnávala 1712 kmenových zaměstnanců včetně těch na mateřské a rodičovské dovolené, většinou v dělnických profesích. Rok předtím jich bylo o 51 více. Na linkách pracovalo také 569 externích pracovníků zajišťovaných pracovními agenturami, což představuje meziročně mírný pokles.

Kiekert postavil továrnu v Přelouči v roce 1993, postupně ji rozšiřoval a stavěl nové výrobní haly. Vlastníkem je německá společnost Kiekert Aktiengesellschaft. Další pobočky má v Německu, USA, Mexiku, Číně, Jihoafrické republice a v Rusku. Mateřská společnost dodává zámkové systémy více než 60 automobilkám. Zámky z Přelouče využívá koncern Volkswagen do značek Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, Porsche, automobilky Ford, Daimler, BMW, Peugeot, Citroën, Fiat a Renault. Vyrábí také pro Ferrari nebo Maserati.

"Se svou výrobní kapacitou dosahující až 200.000 automobilových zámků denně je náš závod nejen jejich největším světovým výrobcem, ale také nejvýznamnějším výrobním pilířem koncernu Kiekert, zajišťujícím více než polovinu veškeré jeho globální produkce. Největší je také zdejší logistické centrum, čítající téměř 9000 metrů čtverečních. Se svými 1800 zaměstnanci je přeloučský Kiekert také druhým největším zaměstnavatelem Pardubického kraje," uvedla společnost ve zprávě k výročí 30 let od svého vzniku.

24.05.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...