1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Washington očekává prodej zbytku svých akcií v GM do konce roku

general-motors-logo companyWashington - Americká vláda očekává, že do konce roku prodá zbývající část svých akcií v automobilce General Motors.

 

Ministerstvo financí oznámilo, že nadále vlastní 31,1 milionu akcií ve společnosti, kterou před čtyřmi lety zachraňovalo z peněz daňových poplatníků.

V roce 2009 získala vláda v GM podíl 60,8 procenta v rámci záchrany automobilky, na kterou vynaložila 49,5 miliardy dolarů. Z těchto peněz daňových poplatníků zatím získala 38,4 miliardy dolarů. Podle středeční závěrečné ceny akcií na burze by vláda z prodeje zbývajícího podílu získala zhruba 1,2 miliardy dolarů (24,2 miliardy Kč). To by znamenalo, že daňoví poplatníci přijdou zhruba o deset miliard dolarů.

"Pokud bude průměrný denní objem obchodů pokračovat na současné úrovni, ministerstvo očekává, že dokončí prodej zbývajících akcií do konce roku," sdělilo podle agentury Reuters ministerstvo v prohlášení. Záleží to ale prý na podmínkách na trhu.

GM se díky reorganizaci financované vládou vrátila k zisku. Představitelé ministerstva financí už v minulosti uvedli, že vláda kvůli pomoci automobilovému průmyslu, která zahrnovala rovněž automobilku Chrysler, přijde celkem o 15 miliard dolarů. Upozorňují nicméně, že cílem záchrany nebyl finanční zisk, ale ochrana pracovních míst.

23.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...