1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Americký Pfizer vzdal snahu o převzetí britské AstraZeneky

astrazeneca logoLondýn - Americký farmaceutický gigant Pfizer dnes vzdal snahu o převzetí britského konkurenta AstraZeneca, za něhož se chystal zaplatit takřka 70 miliard liber (zhruba 2,4 bilionu Kč).

Rozhodnutí se všeobecně čekalo, protože AstraZeneca před týdnem odmítla poslední vylepšenou nabídku Pfizeru a do dnešního termínu už názor nezměnila. Největší farmaceutická fúze v historii se tak přinejmenším odkládá.

"Po odmítnutí návrhu správní rady společnosti AstraZeneca Pfizer oznamuje, že nemá v úmyslu předložit nabídku," uvedl Pfizer v krátkém sdělení, které citovala agentura Reuters. AstraZeneca rozhodnutí Pfizeru uvítala a uvedla, že jí to umožní zaměřit se na vlastní růst.

Pfizer měl podle britských pravidel pro firemní převzetí čas do konce dnešního odpoledne na to, aby podal závazný návrh, nebo od pokusů o převzetí odstoupil. Pfizer chtěl, aby jeho návrh vedení britské firmy přijalo, protože nechtěl jít do nepřátelského převzetí.

Na počátku minulého týdne Pfizer zvýšil nabídku na převzetí AstraZeneky o 15 procent 55 liber za akcii a celkově na 69,3 miliardy liber. AstraZeneca však i tuto poslední nabídku několik hodin poté znovu odmítla. Sloučením obou firem by vznikla největší farmaceutická společnost na světě.

Pfizer, který je nyní podle výše tržeb druhým největším výrobcem léků na světě, poprvé oslovil AstraZeneku s návrhem na převzetí 5. ledna a pak nabídku ještě třikrát zvýšil. Britská firma, které patří ve farmaceutickém sektoru osmá příčka, všechny nabídky odmítla s tím, že ji výrazně podhodnocují. Firma i britští politici se obávají případného propouštění, zavírání závodů a toho, že AstraZeneca ve Velké Británii přijde o vědecký výzkum.

Pfizer nyní musí podle britských pravidel čekat půl roku, než bude moci učinit novou nabídku. Už po třech měsících si ale může AstraZeneca svůj postoj rozmyslet a začít s Pfizerem o transakci jednat.

"Stále se domníváme, že náš konečný návrh byl přesvědčivý a že na základě nám dostupných informací nabízel za AstraZeneku plnou hodnotu," uvedl šéf Pfizeru Ian Read. Cenu, kterou naposledy Pfizer nabídl, označovala už dříve řada analytiků a investorů za úroveň, která by vedení britské firmy dovedla k seriózním jednáním.

Zda se plán fúze objeví na stole znovu, bude záležet na tom, jak moc v příštích týdnech klesnou akcie AstraZeneky a jak důrazně budou na vedení firmy tlačit její akcionáři. Společnost BlackRock, která je se zhruba osmi procenty největším vlastníkem AstraZeneky, rozhodnutí jejího vedení podpořila, vyzvala jej však, aby neodmítala budoucí jednání.

Akcie AstraZeneky dnes posílily o 1,2 procenta na zhruba 43 liber za kus. Minulý týden ale kvůli odmítnutí poslední nabídky prudce klesly a teď jsou asi 20 procent pod cenou, kterou nabízel Pfizer.

03.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...