1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

AstraZeneca koupí od Bristolu podíl ve společném podniku

astrazeneca logoLondýn - Farmaceutická firma AstraZeneca odkoupí od společnosti Bristol-Myers Squibb podíl v jejich společném podniku na výrobu léků na cukrovku. Za odkup polovičního podílu zaplatí 4,1 miliardy USD (82,7 miliardy Kč).

AstraZeneca díky převzetí zvýší počet léků ve svém portfoliu a Bristol získá peníze na investice do dalších oblastí, jako léčba rakoviny, kde má nyní ve vývoji slibnou terapii.

Spekulace o transakci se objevily již minulý měsíc, kdy Bristol oznámil, že se rozhodl skončit s výzkumem léků na cukrovku. Společný podnik Bristol-AstraZeneca nyní vyrábí orální léky Onglyza, Kombiglyze a Forxiga a injekční léky Bydureon a Byetta. Minulý týden doporučil poradní panel americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA) schválení nového léku firmy dapagliflozin.

AstraZeneca upřesnila, že zaplatí Bristolu 2,7 miliardy USD. Další až 1,4 miliardy USD budou činit dodatečné platby spojené s prodejem a regulačními požadavky.

Generální ředitel firmy AstraZeneca Pascal Soriot, který se funkce ujal před rokem, se rozhodl zaměřit společnost více na léky na cukrovku, ve kterých vidí silný potenciál růstu. Převzetí podílu zvýší tržby i zisk společnosti, napsala agentura Reuters.

20.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...