1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

AstraZeneca zamítla návrh Pfizeru na převzetí za 106 miliard USD

astrazeneca logoNew York - Rada britské farmaceutické společnosti AstraZeneca dnes odmítla nejnovější návrh na převzetí od farmaceutického gigantu Pfizer ve výši 106 miliard dolarů (2,1 bilionu Kč). Americká společnost jej oznámila před několika hodinami.

Podle jejího britského rivala jsou ale podmínky nedostatečné a firmu značně podhodnocují. AstraZeneca přitom už v lednu odmítla původní návrh Pfizeru, který za ni tehdy nabízel 99 miliard dolarů (téměř dva biliony Kč) v hotovosti a v akciích.

Pfizer je podle příjmů druhým a AstraZeneca osmým největším výrobcem léčiv na světě. Jejich sloučením by vznikla největší farmaceutická firma na světě.

Předseda představenstva AstraZeneky Leif Johansson v prohlášení uvedl, že firma nadále významně investuje do výzkumu, vývoje a výroby v Británii, Švédsku a USA. Návrh Pfizeru by prý "dramaticky oslabil" vztah mezi akcionáři a specifickou výrobou léčiv, uvedl mimo jiné.

Pfizer, v jehož portfoliu je mimo jiné lék Viagra, podle svého dřívějšího dnešního oznámení zvýšil svou nabídku na 50 liber za akcii z původních 46,61 libry za kus, přičemž v akciích navrhoval zaplatit 68 procent a v hotovosti 32 procent oproti původně navrhovanému poměru 70 ku 30. Investoři již dříve uváděli, že požadují nejméně 50 liber za akcii a větší podíl platby v hotovosti.

Převzetí by bylo největší akvizicí britské společnosti zahraniční firmou. V Británii to vyvolává polemiku - na premiéra Davida Camerona ve čtvrtek podle listu Financial Times vzrostl tlak, aby do transakce vstoupil, když britský filantrop a bývalý ministr pro vědu David Sainsbury upozornil, že Pfizer se v minulosti nezdráhal zbavovat se majetku a před lety v jednom ze svých britských zařízení zrušil 1500 pracovních míst. Veškerá ujištění ohledně pracovních míst a investic v Británii budou podle lorda Sainsburyho bezvýznamná.

Pfizer se vztahy s vládou v Londýně pokusil vylepšit v dnešním dopise. Šéf podniku Ian Read v něm premiéru Cameronovi slíbil dokončení nového výzkumného střediska, které AstraZeneca plánuje v Cambridge, a zachování výrobního závodu v severoanglickém Macclesfieldu. V případě fúze prý zůstane v Británii pětina pracovní síly sloučené společnosti v oblasti výzkumu a vývoje.

05.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...