1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bayer prodá diabetickou divizi za 1,02 miliardy eur

bayerFrankfurt nad Mohanem - Německá farmaceutická společnost Bayer prodá za 1,02 miliardy eur (27,8 miliardy Kč) svou divizi pomůcek pro diabetiky.

Bayer prodá Diabetes Care firmě Panasonic Healthcare Holdings podporované investičním fondem KKR a japonskou společnosti Panasonic. Prodej je součástí širšího plánu změn v Bayeru, který počítá s prodejem aktivit, které firma nepovažuje za hlavní.

Dohoda by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. Bayeru se tak na druhý pokus podařilo prodat divizi, která vyrábí přístroje pro měření hladiny cukru v krvi, tzv. glukometry, a mezi jejíž značky patří Contour, Breeze, Elite a Microlet. 

Divize čelí silné konkurenci a loni měla problémy s poklesem cen v USA. Její tržby loni činily 909 milionů eur. Mimo jiné spolupracuje s americkou technologickou firmou Medtronic.

Panasonic Healthcare rovněž vyrábí glukometry. Firma v prohlášení uvedla, že nový, sloučený podnik bude moci díky své velikosti nabídnout cenově dostupnější zařízení a lépe tak bojovat s konkurencí. Glukometry vyrábějí také firmy Abbott, Roche či Johnson & Johnson. 

Prodej divize je součástí plánu Bayeru zrevidovat svou strukturu, jehož součástí je i uvedení akcií divize umělých hmot na trh. Firma chce změnami získat peníze pro investice a akvizice v oblasti zdravotní péče, veterinárních léčiv a ochrany rostlin.

Panasonic Healthcare kontroluje americká investiční skupina KKR, která v roce 2013 koupila ve firmě podíl 80 procent. Zbývajících 20 procent vlastní japonská firma Panasonic.

Výskyt cukrovky se po celém světě zvyšuje, protože populace v rozvinutých zemích má stále častěji sedavé zaměstnání, méně se hýbe a přijímá stále více kalorií. Podle Světové zdravotnické organizace se do roku 2030 zvýší počet lidí s cukrovkou na 366 milionů ze 177 milionů v roce 2000.

16.06.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...