1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bayer získá za 2,9 miliardy dolarů norskou firmu Algeta

bayerFrankfurt - Německá farmaceutická společnost Bayer získá za 2,9 miliardy dolarů (57,7 miliardy Kč) norského výrobce léků na rakovinu Algeta. Bayer oznámil, že se mu úspěšně podařilo dokončit tendr na odkup akcií Algety.

Německý koncern si tak posílí pozici na trhu s léky na rakovinu.

Bayer předložil nabídku na norskou firmu koncem loňského roku, aby získal plnou kontrolu nad slibným lékem na rakovinu prostaty Xofigo, který obě firmy vyvíjely společně od roku 2009. Lék se začal loni prodávat v USA a v listopadu získal povolení k prodeji i v Evropě. Nabídka však podle agentury Reuters měla mít úspěch jen v případě, že se Bayeru podaří získat v tendru 90 procent akcií.

Bayer prodloužil termín tendru v pondělí o dva dny, aby odstranil veškeré nejistoty ohledně toho, zda bude nabídka úspěšná. Dnes oznámil, že se mu podařilo získat 97,28 procenta akcií. Bayer se hodlá stát jediným akcionářem Algety a má v plánu stáhnout akcie firmy z burzy v Oslu. Akvizice by mohla být dokončena ještě v prvním čtvrtletí.

Agentura DPA však upozornila, že Bayer při nákupu Algety musel sáhnout hlouběji do kapsy, než původně plánoval. Cena za převzetí je mnohonásobně vyšší, než tržby norské firmy. To ukazuje, že Bayer má od převzetí velká očekávání.

Výrobci léků na rakovinu jsou v poslední době mezi velkými farmaceutickými firmami ve značné oblibě. Na jedné straně kvůli zvyšování věku populace roste i počet onemocnění rakovinou, na straně druhé pak nové léčebné postupy slibují lukrativní příjmy.

27.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...