1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bayer zvýšil čtvrtletní zisk o 13 procent na 826 milionů eur

bayerFrankfurt - Německé chemické a farmaceutické skupině Bayer stoupl ve třetím čtvrtletí čistý zisk o 12,7 procenta na 826 milionů eur (22,9 miliardy Kč).

Výsledky překonaly očekávání analytiků, zejména díky prodeji nových farmaceutických produktů a pesticidů. Bayer současně zlepšil odhad hospodaření na celý letošní rok.

Analytici v anketě listu The Wall Street Journal čekali zvýšení zisku pouze na 750 milionů eur.

Tržby za čtvrtletí stouply o 5,6 procenta na 10,14 miliardy eur, přičemž tržby z prodeje léčiv se zvýšily o 7,5 procenta na 3,04 miliardy eur, hlavně díky vyššímu prodeji v USA, Číně a Německu. Tržby zemědělské divize vzrostly o 13 procent.

Bayer je největším německým výrobcem léčiv, známý mimo jiné díky aspirinu. Je také největší německou firmou s akciemi na burze. Loni oslavil 150 let od svého vzniku. Firma však vyrábí rovněž prostředky pro ničení plevele, dále chemikálie a plasty a je druhým největším výrobcem plastů na světě a druhou největší agrochemickou společností. Divize MaterialScience je největším světovým výrobcem vycpávek a izolační pěny a také umělých hmot využívaných při výrobě sportovních ochranných brýlí, DVD a automobilového osvětlení.

Společnost současně zopakovala, že plánuje primární nabídku akcií své divize umělých hmot. O tomto plánu Bayer poprvé informoval v září. Oddělení divize umělých hmot a nedávná koupě divize volně prodejných léků od americké společnosti Merck jsou součástí strategie, v rámci které se firma hodlá zaměřit pouze na zdravotní péči a na chemikálie a pesticidy.

Bayer současně zlepšil výhled na celý letošní rok. Tržby mají činit 42 miliard eur, což by bylo o jednu miliardu více, než firma dosud čekala. Zisk před zdaněním úroky a odpisy a bez zahrnutí mimořádných položek se má zvýšit o čtyři až šest procent. Dosud firma čekala zvýšení o jedno až pět procent.

04.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...