1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bioveta měla loni poprvé tržby přes miliardu korun

Bioveta logoIvanovice na Hané - Společnost Bioveta, která se zabývá výrobou vakcín, měla loni poprvé tržby přesahující miliardu korun. Hlavním důvodem růstu je podle ředitele společnosti Libora Bittnera uvádění nových produktů na trh a investice.

Tržby společnosti loni dosáhly 1,1 miliardy korun. Větší než v roce 2013 byl i zisk, který se zvýšil o zhruba 50 milionů na 200 milionů korun. "Úměrně růstu tržeb nám roste i zisk, což nám umožňuje dělat investice," řekl ČTK Bittner.

Loni firma postavila novou halu za 300 milionů korun. Díky ní přešla částečně ze stacionární výroby na bioreaktorovou. Tím uspořila náklady, provoz obslouží také výrazně méně zaměstnanců. "Provoz v nové hale je uzavřený, nemůže dojít ke kontaminaci, je řízený výpočetní technikou," dodal Bittner.

Letos chce společnost proinvestovat asi 100 milionů korun, příští rok zhruba dvojnásobek. "Každý rok investujeme zhruba deset procent z obratu," uvedl Bittner.

Bioveta roste zejména díky prodejům v zahraničí. Exportuje do zhruba 75 zemí, od USA přes Evropu, Asii po Japonsko. "Nejvíce rostou tržby v Evropě. Jde například o Polsko, Rumunsko, Rusko, roste nám i Ukrajina a západní Evropa," doplnil Bittner.

Bioveta kromě vlastních vakcín vyrábí i produkty pro jiné velké nadnárodní koncerny, které je prodávají pod svým jménem. "Tento contractmanufacturing zaznamenal u nás velký růst v loňském roce," podotkl Bittner. Společnost zaměstnává 600 lidí, další bude přibírat.

Bioveta vyrábí zejména vakcíny pro zvířata. Podílí se na vývoji vakcíny proti borelióze. Její využití chce rozšířit i pro humánní medicínu. Než se dostane na trh, bude to ale trvat patrně kolem šesti let.

19.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...