1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Britský výrobce léků GSK čelí v Polsku vyšetřování kvůli korupci

GlaxoSmithKline1Varšava - Největší britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) čelí v Polsku vyšetřování kvůli údajné korupci. Firma prý podplácela lékaře, aby pacientům předepisovali její lék proti astmatu Seretide.

GSK se již potýká s obviněními z korupce v Číně a Iráku, upozorňuje agentura Reuters.

Polský protikorupční úřad CBA dnes oznámil, že v souvislosti s vyšetřováním bylo obviněno 13 lidí. Společnost GSK uvedla, že při vyšetřování spolupracuje s polskými úřady. Dodala, že v důsledku vlastního šetření přikročila k disciplinárním opatřením vůči jednomu ze svých zaměstnanců.

Podle serveru BBC již jeden z lékařů přiznal vinu a dostal pokutu a podmíněný trest. Lékař prý od firmy obdržel 100 liber (3300 Kč) za přednášku, která se ve skutečnosti nikdy neuskutečnila. Bývalý obchodní zástupce GSK v Polsku serveru potvrdil, že firma sice lékařům formálně platila za vzdělávací služby, lékaři ale dobře věděli, že se od nich na oplátku očekává předepisování léku Seretide.

Čínská policie loni v červenci firmu GSK obvinila, že asi šest let korumpovala čínské lékaře a úředníky, aby podpořila prodej svých výrobků. GSK prý provozovala důmyslnou korupční síť a ve velkém podplácela lékaře a další osoby, a to prostřednictvím peněz převáděných přes cestovní kanceláře. Od roku 2007 prý podnik cestovním kancelářím a konzultačním firmám zaplatil zhruba tři miliardy jüanů (téměř deset miliard Kč).

17.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...