1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čepro a Mero zajistí pohonné hmoty pro sklad Unipetrolu

tankovaniePraha - Společnosti Čepro a Mero zajistí distribuci automobilového benzínu a nafty do skladu společnosti Unipetrol v Pardubicích. Produktovody obou firem nahradí stávající železniční dodávky z rafinérií Kralupy nad Vltavou a Litvínov.

Zahájení provozu se předpokládá letos v prosinci, sdělila ČTK mluvčí Čepra Lenka Svobodová. Provoz rafinérie v Paramu skončil v polovině roku 2012 a nyní jsou některé logistické kapacity využívány ke skladování pohonných hmot.

Smlouva s Unipetrolem je podepsána na šest let s možností prodloužení. Z technického hlediska projekt počítá s propojením produktovodu Čepro a ropovodu Mero ve skladu Potěhy ležícího u Kutné Hory, uvedla Svobodová.

Propojení zřídí společnosti Čepro a Mero, v rámci pronájmu se o něj v následujících letech bude starat Čepro. Podle odhadů produktovodem projde zhruba 10.000 tun materiálu měsíčně. Výstavba propojení zabere odhadem 12 měsíců.

Státní distributor paliv Čepro provozuje v ČR produktovody o celkovém objemu 47.000 metrů krychlových. K dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejich kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnost také provozuje po celé zemi síť 191 čerpacích stanic EuroOil.

Společnost Mero vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL a jejím jediným vlastníkem je prostřednictvím ministerstva financí český stát.

Unipetrol ovládá firmy, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Tuzemská skupina se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

07.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...