1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chemičce Synhesia loni vzrostly tržby i zisk

chemicke skumavkyPardubice - Chemičce Synthesia meziročně vzrostl zisk z téměř 252 milionů korun na 322 milionů korun. Loňské tržby pardubického podniku se mírně zvýšily o 50 milionů na 3,36 miliardy korun.

Lepší výsledky společnost vykázala díky tomu, že se jí dařil prodej ve všech výrobních segmentech, řekl ČTK generální ředitel firmy Josef Liška.

"Byla příznivá obchodní situace. V minulém období zákazníci doplňovali zásoby. Také se vezeme s mírnou vlnou oživení ekonomiky v Evropě," řekl Liška.

Podnik loni investoval do navýšení kapacity výroby a ekologických programů půl miliardy korun, se stejnou částkou počítá i letos. Jen do modernizace teplárny podnik postupně investuje s podporou z operačního programu Životní prostředí téměř jednu miliardu korun, čímž sníží vypouštěné emise do ovzduší o desítky procent.

"Probíhá příprava staveniště a v průběhu prvního čtvrtletí začne demolice starých kotlů. V polovině příštího roku bude modernizace hotová a dalších šest měsíců poběží zkušební provoz. Od roku 2016 už musíme plnit přísnější emisní limity," uvedl generální ředitel.

Synthesia historicky vlastní obrovský areál, v kterém ale všechny objekty už nevyužívá. Budovy, které nepotřebuje a které nelze prodat nebo pronajmout, nechá zbourat. Plán do roku 2016 počítá s demolicí desítek větších či menších objektů. "Každý rok se snažíme dát určitý objem prostředků do obnovy našeho areálu. Opravujeme staré objekty, nevyhovující postupně bouráme. Obecně je lepší mít výrobu soustředěnou na jednom místě, ušetří se tím náklady na údržbu, vytápění a na přepravu výrobků," řekl Liška.

Podnik vyrábí stovky produktů, které z 80 procent jdou na export. Objem jednotlivých výrobků se pohybuje od desítek tisíc tun po kilogramy ročně. Například kyseliny dusičné Synthesia vyrobí okolo 70.000 tun ročně, naopak mitoxantronu, látky na léčbu rakoviny prsu, dodá za rok svým zákazníkům "pouhé" dva kilogramy, řekl Liška.

Důležitým výrobkem chemičky je i nitrocelulóza, které výrobní linky Synthesie ročně vyprodukují až 7500 tun. Tento výrobek má využití jak ve vojenském, tak i v civilním sektoru například pro výrobu střelných prachů pro sportovní a loveckou munici. Firma je rovněž největším výrobcem vitaminu D2 v Evropě, ročně ho prodá asi 800 kilogramů.

Podnik je také tradičním dodavatelem pigmentů a barviv. Chemička se v oblasti organických pigmentů specializuje na červené a žluté odstíny. Modré a zelené pigmenty se nyní vyrábí převážně v Asii, kam konkurence přesunula výrobu, aby ji zlevnila.

"Vyvážíme hodně pigmentů do USA, kde se používají mimo jiné i pro barvení vláken na výrobu koberců. S vysokou pravděpodobností lze tvrdit, že v červeném koberci třeba při předávání Oscarů budou naše pigmenty," řekl Liška.

Poměrně novým výrobkem Synthesie je oxycelulóza. Jde o přírodní hemostatikum, které se vyrábí ve formě vatového tamponu nebo obvazového čtverečku s různou mírou perforace. Využívá se při chirurgických zákrocích. Obloží se jím operační pole a látka zastaví krvácení. Navíc může zůstat v ráně, protože se po nějaké době vstřebá.

"Oxycelulózu pod vlastní obchodní značkou OKCEL distribuujeme po Čechách, na Slovensko, do Anglie, Polska, Ruska a registraci výrobku chystáme i do dalších zemí," řekl Liška a doplnil, že pod cizími značkami se tento produkt prodává prakticky celosvětově.

Historie chemického průmyslu začala v Pardubicích ve 20. letech minulého století. V roce 1920 vznikla Československá akciová továrna na látky výbušné, nynější Explosia. V roce 1928 byla založena její sesterská společnost Synthesia. Obě firmy se spojily v roce 1946 a o dva roky později vznikl národní podnik Východočeské chemické závody. Od roku 2002 je Explosia majetkem státu, Synthesii vlastní Agrofert Andreje Babiše.

Hospodaření společnosti Synthesia:

2012 2013 2014 (plán)
nezdaněný zisk (mil. Kč) 251,5 322 350
tržby (mld. Kč) 3,31 3,36 3,6


zdroj: Synthesia

17.02.2014  ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...