1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chemička Synthesia loni utržila 3,72 miliardy korun

Synthesia chem logoPardubice - Chemička Synthesia vloni utržila 3,72 miliardy korun. Tržby meziročně zvýšila o 360 milionů korun. Letos podnik, který patří k největším zaměstnavatelům v regionu, plánuje zhruba pětiprocentní růst tržeb.

Novinářům to řekl generální ředitel Josef Liška. Společnost patří od roku 2002 koncernu Agrofert Andreje Babiše.

"Naše hospodaření je dlouhodobě ziskové a roste řádově i o desítky procent. V poslední době jsme se soustředili na výrobu výrobků s vysokou přidanou hodnotou," dodala finanční ředitelka Dagmar Ševčíková.

Synthesia počátkem tisíciletí zavřela několik ztrátových provozů a naopak pokračovala ve výrobě produktů, které přinášejí vyšší zisk. Cílem firmy bylo mít rozmanité výrobkové portfolio pro případ výpadků poptávky po některém ze segmentů produkce.

"Některé výroby jsme i prodali. Farmaceutická firma Norbrook na rozdíl od nás má přístup ke koncovému zákazníkovi. Nezastírám, že nám v ziskovosti v posledním roce pomáhá zásah ČNB, kdy se úroveň měny snaží držet nad 27 korunami," dodala Ševčíková.

Chemička postupně rozsáhlý areál opravuje a nechává demolovat nepotřebné budovy. Demoliční práce a zároveň revitalizační snahy začaly v roce 2013, příští rok by již podstatná část prací měla být hotová, uvedl generální ředitel.

V následujícím roce také skončí ekologizace teplárny, investice za miliardu korun podstatně omezí množství vypouštěného oxidu siřičitého a oxidu dusíku. Firma musí splnit přísnější ekologické limity. Vypouštěné emise do ovzduší se sníží o desítky procent.

Rozsáhlý areál čekají sanační práce. Ekologické zátěže vznikly ještě v dobách státního podniku. K jejich likvidaci se kdysi zavázalo ministerstvo financí. Ekologická smlouva se státem přislíbila 3,12 miliardy korun, dosud se utratilo pouze 15 procent.

"Aspoň se podařilo sanovat lagunu betasmoly, na jaře budou práce kompletně hotové. Probíhá aktualizace staré analýzy rizik. Naše reálná možnost změnit to rychle je malá," řekl provozně-technický ředitel Tomáš Procházka.

Synthesia existuje 95 let, aktuálně vyváží přes 80 procent zboží do 60 zemí a má více než 1000 zákazníků. Firma dodává produkty do odvětví nátěrových hmot a tiskových barev, barviv pro textilie, papírenský a kožedělný průmysl. Vyrábí nitrocelulózu, oxycelulózu a organické chemikálie.

"K výročí například plánujeme výstavu v areálu Univerzity Pardubice. Nejzajímavější bude model areálu Synthesie, který byl kdysi vytvořen pro analýzu rizik. Zabere jednu menší místnost," řekl Liška.

Podnik zaměstnává 1650 lidí, v dceřiné firmě VUOS pracuje 250 lidí. Synthesia spravuje v Semtíně a Rybitví průmyslovou zónu SemtiZone, kde kromě ní podniká stovka subjektů s přibližně 4500 zaměstnanci.

03.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...