1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chemicko-farmaceutické firmě Farmak loni klesly tržby i zisk

farmaceutika2Olomouc - Chemicko-farmaceutické společnosti Farmak loni podle auditovaných výsledků klesly meziročně tržby o 14 procent na 344 milionů korun. Firma zároveň snížila čistý zisk.

Zatímco v roce 2012 vykázala profit 30,3 milionu korun, tak loni její zisk obnášel 25,4 milionu korun. ČTK informaci dnes získala z účetní závěrky Farmaku.

Farmak v loňském roce vykázal pokles tržeb v Česku i na zahraničních trzích. V tuzemsku se jeho tržby snížily z 55 milionů korun v roce 2012 na 42,3 milionu korun a v zahraničí z předloňských 327 milionů korun na 286 milionů korun.

Společnost Farmak se zabývá zejména vývojem a výrobou aktivních farmaceutických ingrediencí - léčivých látek a chemických meziproduktů a specialit. Většina produkce olomoucké firmy míří na export. Své výrobky Farmak vyváží podle firemních informací do více než 40 zemí celého světa, mezi nejvýznamnější exportní teritoria Farmaku patří Evropská unie, USA, Indie, Japonsko a Švýcarsko.

Novodobá historie Farmaku začala v roce 1992 založením akciové společnosti. O čtyři roky později Farmak zvítězil ve veřejné soutěži vyhlášené Fondem národního majetku a převzal v průběhu privatizace majetkovou podstatu chemicko-farmaceutického závodu podniku Farmakon.

Majoritním vlastníkem Farmaku, který loni zaměstnával v průměru 232 lidí, je s podílem 82 procent podnikatel Jiří Žák.

28.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...