1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Chemický průmysl v ČR loni meziročně zvýšil tržby o desetinu

skumavkyPraha - Chemický průmysl loni v Česku meziročně zvýšil tržby o 10,4 procenta na 597 miliard korun. Proti roku 2013 vzrostl také objem vývozu a dovozu a počet pracovníků v odvětví.

V aktuální publikaci, kterou zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, to uvedl prezident Svazu chemického průmyslu Petr Cingr.

"Výsledky chemického průmyslu byly v roce 2014 významně ovlivněny příznivým vývojem domácí ekonomiky a zahraniční poptávkou. Situace byla charakterizována postupným zlepšováním v průběhu roku, takže všechny agregace odvětví chemie skončily v černých číslech," uvedl Cingr.

Například ve výrobě chemických látek a přípravků díky vysoké domácí i zahraniční poptávce vzrostly tržby o více než 12 procent. V gumárenském a plastikářském průmyslu meziročně vzrostly o 10,8 procenta. "Naopak podstatně nižší tempo bylo zaznamenáno ve farmacii, kde tržby stouply pouze o jedno procento," doplnil Cingr.

V loňském roce podle údajů svazu meziročně vzrostl také vývoz a dovoz chemických produktů. Vývoz se zvýšil o 14,6 procenta na 437,1 miliardy korun, dovoz o 13,2 procenta na 559,4 miliardy korun. Investice se zvýšily o 13 procent na 26,6 miliardy korun. O zhruba tři procenta stoupl v chemii v Česku počet zaměstnanců. Nyní jich je 116.000. 

Ministerstvo průmyslu v publikaci připomíná, že z globálního i evropského pohledu patří chemický průmysl Česku k těm méně významným. Z tržeb odvětví v Evropské unii na něj v roce 2013 připadalo 1,3 procenta.

Odvětví chystá pro následující období v Česku několik investičních akcí. "Například společnost Lena Chemical se chystá postavit ve Šternberku na Olomoucku nový závod na výrobu stavební a nátěrové chemie, ve kterém bude pracovat až pět desítek lidí. Firma Lovochemie, a.s., největší český výrobce dusíkatých hnojiv, hodlá letos postavit novou granulační linku," uvádí ministerstvo s tím, že náklady na ni Lovochemie odhaduje na 1,5 až 1,8 miliardy korun. Novou továrnu začala stavět i česká dceřiná společnost německého výrobce barevných koncentrátů Lifocolor Farben, která sídlí v brněnské průmyslové zóně.

26.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...