1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Erba Lachema se chce příští rok více prosadit v Rusku

farmaceutika1Brno - Brněnská farmaceutická společnost Erba Lachema se chce v příštím roce silněji etablovat na ruském trhu a také proniknout na trh indický.

Letos očekává tržby okolo 300 milionů korun, což je o 15 procent více než loni, stejným tempem chce firma růst i příští rok. Chystá také nové výrobky pro farmaceutický trh, řekl ČTK prokurista společnosti Kamil Šplíchal.

Firma je pravidelně v zisku, loni to bylo přes devět milionů korun, v roce 2011 téměř 19 milionů. Letos i příští rok má zisk proti loňsku růst.

Příští rok se firma hodlá zaměřit na dva klíčové trhy, a to ruský a indický. "V Rusku znásobujeme marketingové a obchodní aktivity a snažíme se prodávat zejména analyzátory a systémy pro biochemické, hematologické a mikrobiologické laboratoře," uvedl Šplíchal. Na indický trh chce společnosti proniknout s testovacími močovými proužky společně s močovými analyzátory, dále s produkty pro mikrobiologické laboratoře.

K úspěchu na indickém trhu má pomoci nově vyvinutá souprava, jejíž pomocí lze určit citlivost mikroorganismů k antibiotikům. V prosinci zahájila firma sériovou výrobu a prodej. "Šlo o nejvýznamnější vývojový a technologický projekt tohoto roku. Předpokládáme, že v prvním pololetí příštího roku dokončíme zásadní projekty v oblasti automatizace močové analýzy a ve spolupráci s naší dceřinou společnosti Erba France nabídneme zajímavé řešení pro diagnostiku diabetu," řekl Šplíchal.

S dceřinými společnostmi Erba Rus v Moskvě a Erba Diagnostics France má téměř 150 zaměstnanců. Letos vzniklo nové vývojové centrum v Olomouci s pěti specialisty, další by měli přijít v polovině roku do brněnského centra, noví lidé by měli posílit i pobočku v Rusku.

Tržbám může v příštím roce pomoci i současné oslabení koruny vůči euru. Zhruba 85 procent výnosů má firma z vývozu, k výrobě dováží vstupy ze 45 procent. "Celkový vliv je tak pozitivní, projeví se však až při dlouhodobějším trvání současného kurzu," vysvětlil Šplíchal.

Erba Lachema se zabývá vývojem, výrobou a prodejem zdravotnických diagnostických prostředků, zejména přístrojů a testů pro analýzu krve a dalších biologických materiálů. Vznikla v roce 2005 vyčleněním z farmaceutické společnosti PLIVA-Lachema, nicméně její tradice, navazující na diagnostickou výrobu bývalého národního podniku Lachema, trvá 46 let. V roce 2009 se firma stala součástí nadnárodního koncernu Erba Diagnostics.

27.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...