1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Erba Lachemě rostly tržby o 12 pct na 299 mil., roste export

erba lachem logoBrno - Brněnské farmaceutické firmě Erba Lachema loni vzrostly tržby o 12 procent na 299 milionů korun, zisk na více než dvojnásobek na 20,4 milionu korun. Firmě stále rostou prodeje v Rusku a uchytila se na nových trzích, zejména v Indii.

Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Právě na ruském i indickém trchu chce společnost růst významně i letos. Na zvyšujících se prodejích se podílí především biochemické, hematologické či močové analyzátory. K úspěchu na indickém trhu má pomoci nově vyvinutá souprava, jejíž pomocí lze určit citlivost mikroorganismů k antibiotikům. V prosinci zahájila firma sériovou výrobu a prodej. Letos chce firma dokončit projekty v oblasti automatizace močové analýzy a ve spolupráci s dceřinou společností Erba France nabídnout řešení pro diagnostiku diabetu.

Společnost má portfolio výrobků převážně z vlastního výzkumu a vývoje. Jsou zaměřeny na diagnostické přípravky pro použití v laboratořích klinické biochemie, mikrobiologie, hematologie a imunologie.

Na tržbách se loni export podílel ze tří čtvrtin. Vedle rozvíjejícího se trhu v Rusku a v Indii vyváží firma do střední a východní Evropy. Snaží se také o obchodní, vývojovou a licenční spolupráci v západní Evropě, především v Německu a v Itálii.

Na konci loňského roku zaměstnávala 100 lidí, což je stále zhruba stejně jako o rok dříve. Vznikla však nová místa na vývoj přístrojů a letos se společnost rozšiřuje o další pracovníky v brněnském vývojovém centru. Dalších zhruba 50 lidí pracuje v dceřiných společnostech v Rusku a ve Francii.

Společnost navazuje na svoje předchůdce firmy Lachema a PLIVA-Lachema. Mateřskou společností je Erba Diagnostics z Mannheimu, která patří indickému podniku Transasia Bio-Medicals.

23.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...