1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Farmacetickému Pfizeru klesl zisk, tržby překonaly odhady

pfizer logoNew York - Světová farmaceutická jednička Pfizer hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí se ziskem 2,57 miliardy dolarů (51,8 miliardy Kč).

Je to o zhruba 59 procent méně než ve stejném období loni, kdy ale výsledky firmy podpořil prodej firemní divize dětské výživy. Tržby však překonaly odhady.

Společnost oznámila, že zisk na akcii v loňském čtvrtém čtvrtletí činil 40 centů oproti 86 centům na akcii před rokem. Firma ale tehdy zaúčtovala zisk z prodeje své divize dětské a kojenecké výživy švýcarskému koncernu Nestlé.

Po očištění od jednorázových položek výrobce Viagry v loňském čtvrtém čtvrtletí vydělal 56 centů na akcii. Analytici oslovení agenturou Reuters v průměru očekávali, že čtvrtletní zisk na akcii bude o čtyři centy nižší.

Tržby společnosti se snížily o dvě procenta na 13,6 miliardy dolarů. Firmě uškodila konkurence v podobě levnějších generických kopií jejích léků. Výsledek ale i tak překonal předpoklady Wall Street, který čekal tržby ve výši 13,35 miliardy dolarů.

Generické přípravky jsou kopie značkových léků, kterým vypršela patentová ochrana. Pfizer se v uplynulém roce potýkal mimo jiné s konkurencí generických kopií svého léku na cholesterol Lipitor.

29.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...