1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Farmaceutická firma Abbott expanduje v Latinské Americe

abbott logoNew York - Americká farmaceutická společnost Abbott Laboratories expanduje v Latinské Americe. Firma oznámila, že za 2,9 miliardy dolarů (58,1 miliardy Kč) koupí chilského výrobce léků CFR Pharmaceuticals.

Akvizice více než zdvojnásobí nabídku značkových generických léků Abbottu a zařadí ho mezi deset největších farmaceutických firem v Latinské Americe.

Abbott kromě léků vyrábí i zdravotnické přístroje a dětskou výživu, jako je například Similac. Výrobky prodává ve 150 zemích světa a má zhruba 69.000 zaměstnanců. CFR nabízí více než 1000 produktů v 15 zemích Latinské Ameriky. Zaměstnává kolem 7000 lidí a pobočky má v Chile, Kolumbii, Peru a v Argentině.

Abbott upřesnil, že koupí holdingovou společnost, která vlastní zhruba 73 procent akcií CFR. Poté spustí tendr na odkup zbývajících akcií v hotovosti. Abbott převezme i dluh CFR, který činí 430 milionů dolarů. Včetně dluhu tak hodnota kontraktu převýší tři miliardy dolarů, upozornila agentura AP. Převzetí by mělo být dokončena ve třetím čtvrtletí.

Farmaceutický průmysl zažívá v poslední době vlnu převzetí nebývalého rozsahu. Přispívá k tomu blížící se konec platnosti patentů na některé důležité léky, drahý vývoj nových přípravků a také silná konkurence na trhu. Z větších dohod například přední světový výrobce generických léků Actavis oznámil převzetí konkurenční Forest Laboratories, za kterou zaplatí zhruba 25 miliard dolarů. Irský Mallinckrodt pak za 5,6 miliardy USD přebírá americkou biofarmaceutickou společnost Questcor.

Německý Bayer se letos dohodl na koupi norského výrobce léků na rakovinu Algeta za 2,9 miliardy USD a divize výroby volně prodejných přípravků pro péči o zdraví od americké firmy Merck za 14,2 miliardy dolarů. Americký Pfizer pak usiluje o převzetí britského konkurenta AstraZeneca; ten se ale brání. Transakcí by vznikla největší farmaceutická firma na světě.

22.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...