1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Farmaceutická firma Mylan nabízí 29 miliard za konkurenta Perrigo

Mylan LogoNew York 8. dubna (ČTK) - Farmaceutická firma Mylan nabídla téměř 29 miliard dolarů (734,7 miliardy Kč) za převzetí konkurenční firmy Perrigo.

Spojením by vznikl jeden z největších výrobců generických a volně prodejných léků na světě. Oznámila to firma Mylan s tím, že návrh předložila firmě Perrigo již v pondělí.

Mylan za jednu akcii Perriga nabídl 205 dolarů. To ve srovnání se závěrečnou cenou akcií firmy z 3. dubna, tedy z posledního dne před předložením nabídky, představuje zisk 25 procent.

Sloučená společnost by měla příjmy 15,3 miliardy USD a byla by jedničkou ve výrobě specializovaných léků a vyživovacích produktů.

Generální ředitel firmy Mylan Robert J. Coury upozornil, že firmy již mluvily o možném spojení v minulých letech několikrát. Nyní podle něj nastal ten správný čas, aby obě firmy kráčely dál společně, protože spojení nabízí jasné strategické a finanční výhody.

Mylan v březnu přesunul své sídlo do Nizozemska, když předtím koupil za 5,3 miliardy USD divizi Abbott Laboratories, která prodává specializované a generické léky. Firma Perrigo zase v prosinci přenesla své sídlo do Irska, kde koupila za 8,6 miliardy dolarů firmu Elan. Důvodem odchodu do Evropy bylo snížení daní.

Firma Perrigo minulý měsíc koupila za 4,48 miliardy USD belgickou firmu Omega Pharma, která je jedním z největších výrobců volně prodejných léků v Evropě. Díky akvizici se Perrigo dostala do pětky největších výrobců volně prodejných léků na světě.

10.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...