1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Farmaceutická společnost Mylan chce získat švédskou Medu

Mylan LogoStockholm - Americký výrobce generických léků Mylan uvažuje o koupi švédského rivala Meda.

Přesná hodnota transakce není známa, spojením obou firem by ale mohl vzniknout podnik s tržní hodnotou zhruba 23 miliard dolarů (téměř 461 miliard Kč). Mylan prý asi zaplatí výraznou přirážku k tržní ceně akcií Medy.

Předseda správní rady švédského podniku Bert-Ake Eriksson dnes médiím potvrdil, že společnost s Mylanem navázala kontakt. Další informace firma hodlá zveřejnit odpoledne.

Tržní hodnota Medy na konci čtvrtečního obchodování činila 29,5 miliardy švédských korun (90,4 miliardy Kč), zatímco tržní hodnota Mylanu byla 18,5 miliardy dolarů (370,6 miliardy Kč). Obchodování s akciemi švédského podniku bylo dnes pozastaveno.

Generická léčiva, která vyrábí Mylan, jsou kopie značkových léků, kterým už vypršela patentová ochrana. Šéfka Mylanu Heather Breschová v únoru sdělila, že společnost letos plánuje velkou transakci, která posílí její budoucí příjmy.

Mylan podle svého webu dodává výrobky zákazníkům ve zhruba 140 státech a územích. Působí i v České republice, kde má dceřinou firmu. Podle její internetové stránky je Mylan třetí největší společností světa vyrábějící generické léčivé přípravky.

07.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...