1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Forest Labs koupí za tři miliardy USD výrobce léků Aptalis

forest laboratories logoNew York - Americká farmaceutická společnost Forest Laboratories se dohodla na převzetí výrobce specializovaných farmaceutik Aptalis.

Koupí jej od společnosti soukromého kapitálu TPG Capital a zaplatí za něj 2,9 miliardy dolarů (58,5 miliardy Kč). Firma Forest uvedla, že si tím rozšíří aktivity v době, kdy jí vyprší platnost patentů na některé léky.

Aptalis disponuje léky na cystickou fibrózu a gastrointestinální poruchy a zaměřuje se na Severní Ameriku a Evropu. Akvizicí si kupující firma podle agentury Reuters zvýší tržby o zhruba 700 milionů dolarů, což je o více než 15 procent, a posílí i svou ziskovost. Akcie Forest na newyorské burze v reakci na zprávu vzrostly o více než 13 procent.

Forest jednala s TPG Capital o převzetí Aptalis počátkem loňského roku, rozhovory ale během roku přerušily změny ve vedení firmy a boj s americkým investorem Carlem Icahnem, který usiloval o změny ve firmě. Forest jeho nájezd odvrátila a na podzim za nového šéfa Brentona Saunderse obnovila jednání o převzetí firmy Aptalis.

13.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...