1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kanadská firma Potash propustí 18 procent zaměstnanců

potash corpToronto - Kanadská společnost Potash Corp., která je největším výrobcem umělých hnojiv na světě a podle kapacity výroby také největším výrobcem potaše na světě, propustí více než 1000 zaměstnanců,

tedy zhruba 18 procent celkové pracovní síly. Důvodem je pokles poptávky po potaši a fosfátech, dvou důležitých složkách umělých hnojiv, doprovázený snížením cen.

Propouštění se dotkne zaměstnanců firmy v Kanadě, USA a v Trinidadu.

"Potřeba stát se celosvětově konkurenceschopný, to je to, co je za snížením počtu pracovních sil," řekl agentuře Reuters generální ředitel firmy Bill Doyle. "Naše důvěra v základy podnikání se vůbec nezměnila. Je to jen přizpůsobení se aktuálním a budoucím podmínkám na trhu."

Potaš se nyní prodává za zhruba 300 dolarů (6100 Kč) za tunu, což je zhruba o 100 dolarů méně než před rokem. Poptávka po potaši je navíc od letošního léta slabá kvůli sporu mezi ruskou firmou Uralkali a běloruskou Belaruskali, který měl dopad na ceny. Snížila se i poptávka ze zemí jako Indie a Čína, které patří k předním dovozcům této suroviny. Obvykle poptávka po potaši rostla o tři procenta ročně, ale od roku 2007 kvůli recesi stagnuje, dodal Doyle.

Potaš, oficiálně nazývaný uhličitan draselný, má široké využití. Používá se při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě léků, v analytické chemii, v zemědělství jako umělé hnojivo a je rovněž součástí pracích prášků.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...