1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Kolínská Draslovka chce výrazně zvýšit výrobu pro gumárenství

skumavkyKolín - Lučební závody Draslovka Kolín plánují výrazně zvýšit výrobu gumárenské chemikálie difenylguanidinu. Producent látek na bázi kyanové chemie chce kvůli tomu vybudovat třetí linku, která má být umístěna v novém objektu.

Výrobní kapacita difenylguanidinu by měla vzrůst z nynějších 2700 tun až na 4050 tun ročně. Záměr nyní bude posuzovat Středočeský kraj a město Kolín. Obyvatelé města se před několika lety proti závodu bouřili poté, co z Draslovky unikly do Labe nebezpečné kyanidy.

Podle technického ředitele Radima Ščigela firma plánovaným zvýšením výroby reaguje na růst produkce pneumatik v Evropě a také na připravovanou výstavbu nové výrobny pneumatik v průmyslové zóně u Žatce. Draslovka chce rozšíření provozu zahájit už v příštím roce, cílové kapacity má dosáhnout během čtyř až pěti let. Zároveň s výstavbou třetí linky by se měl upravit provoz chemicko-biologické čistírny odpadních vod, dodal Ščigel. Podle Miroslava Chramosty z kolínského odboru životního prostředí zatím úředníci oficiální oznámení o záměru nedostali.

Jednou ze základních surovin pro výrobu difenylguanidinu je nebezpečný kyanovodík. Podle vedoucího programu Toxické látky a odpady ekologické organizace Arnika Jindřicha Petrlíka by zvýšení výroby plánované v Draslovce vedlo k významnému nárůstu emisí kyanovodíku v ovzduší. "Provoz by zvyšoval i nároky na čištění odpadních vod a zvyšuje se tím pádem i riziko havarijních stavů," řekl ČTK.

V roce 2006 z Draslovky unikly kyanidy, které zamořily 83 kilometrů Labe a zabily asi deset tun ryb. Za ukončení výroby nebezpečných chemikálií v Kolíně pak obyvatelé opakovaně sepisovali petice s tisícovkami podpisů.

"Zarážející také je, že se v odpadních vodách neměří koncentrace difenylguanidinu, přestože je to látka toxická pro vodní organismy a podle mě by její měření mělo být nařízeno," řekl ČTK Petrlík. Doplnil, že toto měření může nařídit krajský úřad v integrovaném povolení. "Problém ale je, že chtějí integrované povolení měnit až za běhu, když se zjistí, že se budou blížit k překroční limitu, které jim to povolení dává," dodal Petrlík.

Draslovka podle Ščigela do opatření v souvislosti s ochrannou životního prostředí v posledních pěti letech investovala více než 350 milionů korun. V registru znečišťování, který spravuje ministerstvo životního prostředí, je tento závod jedním z největších původců kyanidů vypouštěných do vody v Česku.

13.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...