1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Laboratoře Valeant kupují Salix za deset miliard dolarů

valeant logoOttawa - Kanadská farmaceutická společnost Valeant Pharmaceuticals International se dohodla na převzetí amerického výrobce léčiv Salix Pharmaceuticals.

Transakce má hodnotu zhruba 10,1 miliardy dolarů (244,1 miliardy Kč). V neděli to oznámily firmy.

Salix je známý především jako výrobce antibiotika pro léčbu syndromu dráždivého tračníku. Valeant za jednu akcii Salixu zaplatí 158 dolarů v hotovosti, což je lehce nad páteční závěrečnou cenou 157,85 USD za akcii americké firmy. Celá transakce včetně dluhu Salixu má pak hodnotu 14,5 miliardy dolarů, uvedly také společnosti.

Transakci schválily správní rady obou společností. Dokončena by měla být v letošním druhém čtvrtletí a firmám by měla přinést snížení nákladů.

Pro Valeant jde přitom o vůbec největší akvizici v historii firmy. Společnost měla loni zájem o koupi výrobce botoxu Allergan, vedení Allerganu ale její nabídky odmítalo a dohodlo se na koupi s předním světovým výrobcem generických léků Actavis za 66 miliard dolarů.

Valleant během jednání s Allerganem prudce omezil nákupy jiných firem. Výkonný ředitel firmy Michael Pearson v lednu prohlásil, že laboratoře se z hlediska akvizic zaměří v tomto roce na menší, soukromé společnosti.

Podle zdrojů citovaných agenturou Reuters měl o převzetí Salixu zájem také britský výrobce léčiv Shire, který prý nedávno podnikl první kroky v tomto smyslu. O koupi Salixu se zajímala i farmaceutická společnost Endo International, Salix ji ale údajně odmítl.

24.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...