1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Levný plyn v USA podkopává evropskou petrochemii

gas pipe mechanicLondýn - Břidlicová revoluce, která ve Spojených státech prudce snížila ceny zemního plynu, nyní podkopává konkurenceschopnost evropského petrochemického průmyslu.

Ten ohrožují zejména tradičně levní výrobci z Blízkého východu, kteří po oživení americké petrochemie přesměrovávají svůj vývoz z USA do Evropy. Napsal to britský list Financial Times.

Ceny energie a základních surovin pro petrochemický průmysl v USA díky masivnímu vzestupu domácí těžby plynu výrazně klesly. Po desetiletí stagnace výrobních kapacit to přimělo firmy Dow Chemical, LyondellBasell, Chevron Phillips a ExxonMobil investovat miliardy dolarů do nových zařízení na krakování etanu získávaného ze zemního plynu.

Zvýšené dodávky americké petrochemické produkce dorazí na světový trh v nejbližších letech a půjde zejména o deriváty etylenu, jako je polyetylen nebo PVC. Mezitím výrobci z Blízkého východu, kteří mají nad evropskými firmami dlouhodobou výhodu v cenách energie a surovin, budou kvůli příklonu amerického chemického průmyslu k plynu vyhledávat zvýšenou měrou evropské zákazníky.

Evropské výrobce podkopává drahá energie a neschopnost evropských zemí využít nové levné zdroje. Ceny plynu na americkém trhu tak jsou nyní proti Evropě zhruba třetinové. Evropské petrochemické společnosti využívají obvykle nákladné krakování z ropných produktů.

Výzkumná společnost Bernstein Research odhaduje, že kombinace vysokých cen ropy a levného plynu zvýšila zisky amerických chemických společností provozujících krakování etanu ročně o šest miliard dolarů. To představuje asi 14 procent zisků celého odvětví za rok 2011.

12.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...