1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lovochemii loni klesly tržby na pět miliard korun

lovochemie logoLovosice - Lovosickému výrobci dusíkatých hnojiv Lovochemii klesly loni tržby o 0,8 miliardy na pět miliard korun. V prodeji výrobků byl rok 2013 druhý nejúspěšnější v historii firmy, kterou zasáhly loni v červnu povodně.

Zisk před zdaněním činil 319 milionů korun, o rok dříve to bylo 495 milionů korun. Vyplývá to ze zprávy, kterou společnost zveřejnila na svých internetových stránkách.

Na prodeji se z 91 procent podílely minerální hnojiva. Firma prodala 774.000 tun dusíkatých hnojiv. Ve zprávě představenstva se uvádí, že prodej ovlivnil průběh jarní sezony, kdy loňská dlouhá zima znamenala posunutí aplikace hnojiv, a tím i nižší spotřebu. Naopak letošní brzký nástup jarních prací přinesl zvýšení prodeje. Společnost dokonce musela při maximální výrobě zavést denní limity expedic výrobků.

Na domácí trh loni mířilo 61 produkce Lovochemie. Velkou část výrobků, které jsou určeny pro cizinu, vozí firma do Německa. Společnost loni investovala 679 milionů korun. Peníze vložila chemička do obnovy kulového zásobníku čpavku či dokončení stavby protipovodňových opatření. Mezi největší investiční akce za posledních deset let patří výstavba nového uhelného kotle, celkové náklady na stavbu energetického zdroje jsou 1,4 miliardy korun, do provozu bude uveden v roce 2015.

Druhým významným projektem je výstavba univerzální granulační linky, která nahradí současnou výrobnu hnojiv. Investice umožní navýšení objemu výroby.

Červnová povodeň podle zprávy představenstva firmě způsobila škodu 115 milionů korun, z toho přerušení provozu činilo 94 milionů korun a škoda na majetku byla 21 milionů korun. Náhrada od pojišťovny pokryla ztrátu z provozu.

Společnost loni zaměstnávala 656 lidí. Stejně jako sousední Preol je Lovochemie součástí holdingu Agrofert Andreje Babiše.

28.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...