1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Majiteli Zentivy vzrostl ve čtvrtletí zisk o 26,3 procenta

Sanofi logoPaříž - Francouzské farmaceutické skupině Sanofi vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 26,3 procenta na 1,34 miliardy eur (37,1 miliardy Kč).

Výsledky podpořila absence mimořádných nákladů souvisejících s jejím lékem na roztroušenou sklerózu Lemtrada a slabší euro. Firma, která vlastní českou farmaceutickou společnost Zentiva, současně uvedla, že by v příštích týdnech měla oznámit jméno nového generálního ředitele.

Sanofi je třetí největší farmaceutickou firmou na světě. Předloni hospodaření firmy negativně ovlivnily mimořádné odpisy hodnoty léku Lemtrada ve výši 919 milionů eur.

Společnost loni v říjnu odvolala generálního ředitele Christophera Viehbachera. Odůvodnila to špatnou komunikací se správní radou. Prozatímní ředitel Serge Weinberg dnes novinářům řekl, že hledání Viehbacherova nástupce je v závěrečné fázi a nový generální ředitel by měl být jmenován ještě v prvním čtvrtletí.

Celkové příjmy společnosti stouply o sedm procent na 9,07 miliardy USD. Tržby diabetické divize vzrostly o 11 procenta na 2,02 miliardy eur a prodej očkovacích látek o 16 procent na 1,18 miliardy eur. Příjmy biotechnologické divize Genzyme stouply o 22 procent na 746 milionů eur hlavně díky léku na roztroušenou sklerózu Aubagio. Tržby spotřebitelské divize se zvýšily o 14 procent a veterinární o 12 procent.

Sanofi navrhla mírné zvýšení dividendy na 2,85 eura na akcii z předchozích 2,8 eura.

09.02.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...