1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nymburský závod Azos přechází na nové barvy,chce tak snížit emise

color palletNymburk - Nymburská společnost Azos, která upravuje povrchy kovových dílů hlavně pro automobilový průmysl, zavádí do výroby nové barvy s menším obsahem organických látek.

Podle mediálního zástupce firmy Karla Samce jde o další krok, který má přispět ke snížení emisí unikajících do ovzduší. Obyvatele Nymburka trápí už více než rok silný zápach. Podle některých lidí je jeho zdrojem právě závod Azos. Firma ale poukazuje na to, že byla v jejím areálu provedena řada kontrol a žádná nezjistila překročení jakýchkoli limitů. 

Zájmem společnosti je podle Samce potvrzení či vyvrácení podezření, že právě ona je původcem zápachu. Pokud by se toto podezření prokázalo, chce udělat ve spolupráci se všemi institucemi maximum pro nápravu. 

Odbor životního prostředí nymburské radnice minulý týden provedl ve výrobním závodě místní šetření za účasti odborníků z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a Státního zdravotního ústavu. Přímo v hale byla určena stanoviště pro měření takzvaných fugitivních emisí, což jsou emise uvolňované do atmosféry okny, dveřmi či jinými větracími průduchy. "Závěr z místního šetření bude předán k posouzení pracovní skupině, která vznikla na popud města pod patronátem Krajského úřadu Středočeského kraje," uvedl starosta Tomáš Mach (ČSSD). 

Samec poukázal na to, že firma už svedla emise do jednoho výstupního místa, což byl první krok k jejich omezení. Na konci dubna chce nainstalovat ještě další přídavná zařízení u výrobní linky. Od přelomu února a března také postupně přechází na zcela novou generaci barev obsahujících o 75 procent méně těkavých organických látek. Nižší obsah rozpouštědel umožňuje další snížení emisí z procesu vypalování.

Společnost podle Samce nad rámec svých povinností provedla od poloviny loňského roku opatření za více než dva miliony korun. Zahrnují vyvedení spalin do původně nevyužívaného komína dostatečně nad výškovou úroveň přilehlých bytových domů, nadstandardní servis vzduchotechniky, kontinuální měření provozu či aktuální přechod na novou generaci barev. Další finanční náklady pak bude představovat připravované technické řešení týkající se omezení fugitivních emisí.

Někteří obyvatelé si kromě zápachu stěžují i na zdravotní obtíže. Město spolu se sdružením Permanent, které na problém se zápachem upozorňuje, pro ně připravily dotazník, pomocí nějž by se měl lépe identifikovat zdroj zápachu. V měsíčním on-line dotazníkovém šetření na webu města se sešlo 25 vyplněných formulářů. Radnice tyto informace předala sdružení Permanent, které tištěné i on-line dotazníky shromažďuje pro odborné vyhodnocení.

20.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...