1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

O likvidaci syrských chemických zbraní má zájem přes 20 firem

chemicke skumavkyAmsterodam - Zájem o účast na likvidaci syrských chemických zbraní projevily více než dvě desítky firem.

Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jejíž termín pro přihlášení vyprší dnes.

OPCW před týdnem vyzvala soukromé společnosti, aby se přihlásily, mají-li zájem o likvidaci téměř 800 tun chemikálií a 7,7 milionu litrů odpadních vod či tekutého odpadu. Organizace se obrátila na privátní sektor poté, co zneškodnění tohoto chemického arzenálu na svém území už odmítly Albánie a Norsko a zdráhavě se k tomu postavila také belgická vláda.

Zdroj z OPCW neupřesnil, které podniky zájem projevily. Podle Reuters zájem své firmy potvrdil Timo Piekkari, generální ředitel finské státní společnosti Ekokem.

"Vyjádřili jsme zájem o nabídku týkající se určitých chemikálií uvedených v seznamu..., které jsou hodně podobné tomu, co pravidelně zpracováváme," uvedl Piekkari.

OPCW před dvěma týdny přijala plán zničení syrských chemických zbraní mimo Sýrii do poloviny roku 2014. Počítá se s tím, že vzhledem k bojům v této blízkovýchodní zemi bude část arzenálu k likvidaci vyvezena za hranice. Kromě toho je ještě nezbytné vypracovat plán, jak chemické látky bezpečně provézt přes syrské území zmítané občanskou válkou do přístavu na severu státu.

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada přistoupila na zničení svých zásob bojových plynů po srpnovém chemickém útoku u Damašku, při němž zahynulo více než 1400 lidí. Režim se od útoku distancoval, s likvidací ale souhlasil, aby se vyhnul hrozbě vojenského zásahu Spojených států.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...