1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polský magnát Kulczyk chce koupit chemičku Ciech

salt tabletsVaršava - Firma KI Chemistry, kterou vlastní nejbohatší Polák Jan Kulczyk, nabídla odkoupení dvoutřetinového podílu v jedné z předních polských chemických společností Ciech za zhruba miliardu zlotých (6,5 miliardy Kč).

Polské ministerstvo státního pokladu, které vlastní asi 39 procent Ciechu, dnešní nabídku Kulczykovy firmy přivítalo a sdělilo, že ji bude analyzovat.

Ciech má tržby přes čtyři miliardy zlotých ročně a je druhým největším evropským výrobcem kalcinové sody, používané k výrobě skla. Loni společnost prošla restrukturalizací a její akcie vzrostly o 40 procent. KI Chemistry nabízí za akcii Ciech 29,5 PLN, což je tři zloté pod úterní cenou firemních akcií na varšavské burze, uvedla agentura Reuters.

Ciech byl dříve největším chemickým výrobcem v Polsku. V rámci restrukturalizace ale společnost výrazně snížila počty zaměstnanců a odprodala některé majetky, aby se koncentrovala na výrobu sody.

"Jsme si jisti, že s pomocí globální expanze Ciechu budeme schopni hodnotu společnosti značně zvýšit ku prospěchu akcionářů," uvedl šéf miliardářovy investiční skupiny Kulczyk Investments a jeho syn Sebastian Kulczyk.

Vláda plánovala svůj podíl v Ciechu prodat, stejně jako podíly v energetickém podniku GE, bance PKO BP a pojišťovně PZU. Dnes polské ministerstvo, které má na starosti privatizaci, sdělilo, že státní podíl v Ciechu bude moci prodat v rámci nabídky, kterou podala KI Chemistry, Ta platí od 25. března do 25. dubna.

O Ciech se v roce 2012 zajímal i český miliardář Zdeněk Bakala. Podle polských médií se ale nakonec rozhodl, že nabídku kvůli vysoké požadované ceně nepodá.

06.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...