1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Roche kupuje americkou biotechnologickou firmu Seragon

RocheŽeneva - Švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding koupí americkou biotechnologickou firmu Seragon Pharmaceuticals. Cena by se mohla vyšplhat až na 1,73 miliardy dolarů (asi 34,6 miliardy Kč).

Roche je největším světovým výrobcem léků na rakovinu a díky převzetí amerického podniku získá práva na nové léky na rakovinu prsu, které vyvíjí Seragon.

Roche za americkou firmu nejprve zaplatí 725 milionů USD. Vyplacení další jedné miliardy dolarů pak bude záviset na splnění určitých podmínek. Očekává se, že dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí, až ji schválí regulační úřady.

Společnost Seragon se loni oddělila od firmy Aragon Pharmaceuticals, kterou koupila konkurenční společnost Johnson & Johnson. Zaměřuje se na rozvoj nové generace perorálních léků, tedy léků podávaných ústně, pro hormonální léčbu rakoviny. V současnosti má firma jeden experimentální lék v počáteční fázi klinického testování.

Roche od převzetí americké biotechnologické firmy Genentech za 46,8 miliardy USD v roce 2009 získala pověst disciplinovaného kupce, který je připraven raději odvolat případnou dohodu, než ji přeplatit. V roce 2012 tak firma zrušila plán na převzetí americké firmy Illumina a místo dohod za miliardy letos koupila jen několik málo diagnostických firem.

Seragon je druhou významnější akvizicí firmy Roche za mnoho měsíců. Z menších akvizic Roche minulý měsíc koupila za 350 milionů dolarů americkou firmu Genia Technologies. Díky tomu získala technologii, která jí umožní dešifrovat lidské geny rychleji a levněji.

04.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...