1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko touží skončit při o potaš, Prochorov koupí podíl v Uralkali

uralkali logoMoskva - Ruský miliardář Michail Prochorov se dnes dohodl na převzetí více než pětinového podílu v největším světovém producentovi potaše Uralkali od spolumajitele společnosti Sulejmana Kerimova.

Informovala o tom agentura Reuters, podle které by dohoda měla zmírnit napětí poté, co firma Uralkali v létě přivodila kolaps společného podniku s běloruskou společností.

Dohoda počítá s koupí podílu 21,75 procent od hlavního akcionáře Kerimova. Společnost Onexim Kerimovova dlouholetého obchodního partnera Prochorova uvedla, že transakci dokončí v krátké době. Podmínky dohody ale nezveřejnila. Podle zdrojů se cena požadovaná Kerimovem opírala o odhad hodnoty cenných papírů ve výši 20 miliard dolarů (401,6 miliardy Kč). Konečná cena ale prý může být o něco nižší.

Bělorusko letos zadrželo šéfa Uralkali a zahájilo proti němu trestní stíhání poté, co ruská firma v červenci způsobila pád společného podniku s Běloruskem. Podle zdrojů obeznámených s dohodou o odkoupení podílu má tato transakce posvěcení prezidenta Vladimira Putina jako způsob, jak zlepšit vztahy s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Akcie Uralkali v reakci na zprávu zpevnily o více než dvě procenta. Podle nejmenovaných zdrojů se nadále jedná i o prodeji podílů, které drží Kerimovovi partneři.

Analytici však pochybují, jestli se podaří obnovit obchodní partnerství mezi Uralkali a běloruským státním podnikem Belaruskali, které vyvážely od roku 2005 potaš, jak zní starší označení uhličitanu draselného, v rámci společného podniku. Firmy společně ovládaly 40 procent světového trhu s touto látkou, která má široké využití. Potaš se používá při výrobě skla, v textilním a papírenském průmyslu, při výrobě léků, v analytické chemii, v zemědělství jako umělé hnojivo a je rovněž součástí pracích prášků.

20.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...