1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Uralchem kupuje pětinu v největším světovém výrobci potaše

uralkali logoMoskva - Miliardář Dzmitryj Mazepin pocházející z Běloruska koupí prostřednictvím své společnosti Uralchem pětinový podíl v největším světovém výrobci potaše firmě Uralkalij. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruská společnost Uralkalij v létě způsobila kolaps společného podniku s běloruskou společností. Nejnovější transakce, jejíž hodnota podle závěrečné ceny akcií činí zhruba 2,9 miliardy USD (58,8 miliardy Kč), je podle Reuters dalším krokem Ruska ve snaze uchlácholit Bělorusko.

Pro Uralkalij by to zároveň byla další změna ve vlastnické struktuře poté, co se na převzetí více než pětinového podílu od spolumajitele firmy Uralkalij Sulejmana Kerimova minulý měsíc dohodl ruský miliardář Michail Prochorov.

Bělorusko letos zadrželo šéfa společnosti Uralkalij a zahájilo proti němu trestní stíhání poté, co ruská firma v červenci způsobila pád společného podniku s běloruskou státní společností Belaruskalij. Podniky od roku 2005 vyvážely potaš, jak se dříve říkalo uhličitanu draselnému. Látka má široké využití, používá se při výrobě skla nebo v textilním a papírenském průmyslu, je ale i součástí pracích prášků.

"Mazepin je z Běloruska a má tam dobré kontakty, takže je pravděpodobně v zájmu zajištění vztahu s Běloruskem, že dostal šanci koupit si podíl. Zájemci podle spekulací nechyběli," řekl podle Reuters Bruce Bower ze společnosti Verno Capital v Moskvě.

Ruský výrobce hnojiv Uralchem uvedl, že obchod je strategickou investicí. Hodnotu transakce nesdělil, dokončena prý ale bude brzy. Počítá se v ní s převzetím podílů sedm procent a 4,8 procenta ve společnosti Uralkalij, které patří dvěma obchodníkům. Uralchem nesdělil, odkud vezme zbylých zhruba osm procent, které chybí do pětinového podílu, napsal Reuters.

04.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...