1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spolchemie postaví nový provoz na výrobu vápenného mléka

spolchemie logoÚstí nad Labem - Ústecká Spolchemie letos začne stavět novou výrobnu vápenného mléka, které se používá při výrobě epichlorhydrinu. To je klíčová látka při výrobě epoxidů a pryskyřic. Úřady už vydaly souhlasná stanoviska se záměrem.

Cílem investice za zhruba 20 milionů korun je snížit náklady a negativní vlivy na životní prostředí, ČTK to řekla mluvčí podniku Marie Logrová.

Z integrovaného povolení zveřejněného na stránkách krajského úřadu vyplývá, že roční kapacita bude 130.524 tun suroviny. Vápenné mléko zatím do chemičky, která leží v těsném sousedství s centrem města, vozí pět cisteren denně. Současný dodavatel provozuje zastaralé zařízení a firma nemá jistotu zásobování. Navíc dovážené mléko nemá stálou kvalitu. "Díky novému provozu se ukončí přeprava uvnitř města, kvalita mléka bude standardní, nebude tak negativně působit na výrobní technologie, čímž nebude docházet k zátěži odpadních vod," vysvětlila Logrová.

Nová provozovna vysoká přes 17 metrů se začne stavět v červenci v severní části areálu chemičky. Termín zahájení zkušebního provozu je leden 2015. Denní 24hodinový provoz bude plně automatizovaný, takže se neuvažuje o navýšení počtu pracovníků.

Vlivy spojené s výstavbou a provozem nebudou mít podle úřadů významný negativní vliv na životní prostředí nebo zdraví obyvatel.

Nejvýznamnějším investičním projektem chemičky je letos výstavba nové elektrolýzy za 1,36 miliardy korun. Spolchemie je předním evropským výrobcem syntetických pryskyřic. Používají se především v nátěrových hmotách, automobilovém průmyslu a stavebnictví. V rámci celé skupiny pracuje 1100 zaměstnanců.

21.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...