1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spolchemie začala stavět membránovou elektrolýzu

spolchemie logoÚstí nad Labem - V ústecké Spolchemii začala stavba nové membránové elektrolýzy. Náklady na investici se pohybují kolem 1,26 miliardy korun.

Zároveň chemička zahájila projekt aplikace moderních technologií pro výrobu epichlorhydrinu a kyseliny solné. ČTK to sdělila mluvčí podniku Marie Logrová.

Dodavatelem nové elektrolýzy na výrobu chloru a hydroxidů je Kovoprojekta Brno, která zvítězila ve výběrovém řízení. Výrobní technologii dodá čínská společnost BoueStar. "Ta ji aplikovala již v desítkách membránových elektrolýz," uvedla Logrová. Stavba by měla být hotová v závěru příštího roku, kdy chemičce končí povolení k užívání rtuťové technologie.

Investici bude společnost financovat podle mluvčí z vlastního kapitálu, bankovního úvěru a peněz z Evropské unie. "Výše dotace na projekt membránová elektrolýza je až 200 milionů korun," uvedla Logrová.

Z peněz Evropské unie Spolchemie spolufinancuje také projekt na využívání moderních technologií pro výrobu epichlorhydrinu, což je klíčová látka při výrobě epoxidů a pryskyřic, a kyseliny solné. Z evropských fondů může získat dotaci do výše 120 milionů korun.

Spolchemie je předním evropským výrobcem syntetických pryskyřic. Používají se především v nátěrových hmotách, automobilovém průmyslu a stavebnictví.

12.12.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...