1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Šternberk prodal firmě Lena Chemical pozemky pro novou továrnu

Laboratory-ChemicalsŠternberk - Společnost Lena Chemical koupila pozemek v podnikatelské zóně ve Šternberku na Olomoucku, na kterém chce postavit nový závod na výrobu stavební a nátěrové chemie.

Za pozemek o rozloze 4280 metrů čtverečních firma městu zaplatila 2,4 milionu korun, sdělil ČTK starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS).

Radnice nyní podle Orsága jedná o prodeji dalších pozemků se společností Vomi. Firma by za parcely v podnikatelské zóně měla zaplatit 2,5 milionu korun. V létě město uzavřelo smlouvu o prodeji pozemků s několika podnikateli, kteří v podnikatelské zóně chtějí například postavit truhlářskou dílnu či výrobně-skladovací haly. Z těchto transakcí radnice získala téměř tři miliony korun.

Podnikatelská zóna ve Šternberku, kterou radnice buduje v bývalých kasárnách, je obsazená zhruba z poloviny. V zóně se usadilo 12 firem, které zaměstnávají dohromady přibližně šest desítek lidí.

Firma Lena Chemical už ve Šternberku jednu provozovnu má a kvůli rostoucí poptávce potřebuje zvýšit výrobní kapacity. Nový závod v podnikatelské zóně bude mít roční kapacitu 2000 až 3000 tun přípravků, které se na stavbách používají například jako ochranné nátěry či malty. V areálu mají být prostory pro výrobu a skladování i zázemí pro výzkum a vývoj nových produktů. Pokud firma získá všechna potřebná povolení, tak chce stavbu zahájit příští rok a dokončit v roce 2016.

Investici, jejíž výše nebyla zveřejněna, firma Lena Chemical zdůvodnila tím, že spotřeba jejích přípravků v Česku i na Slovensku roste. "Společnost navíc již delší dobu připravuje expanzi na další trhy jižní Evropy a Balkánu, což přináší další požadavky na zvýšení výroby," stojí v oznámení investice. Nová továrna ve Šternberku zaměstná až 50 lidí.

Společnost Lena Chemical byla založena v roce 1994. V následujících letech postupně expandovala na Slovensko, do Rakouska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska, Srbska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Bulharska a Švýcarska. V loňském roce firma Lena Chemical vykázala tržby 70 milionů korun, které byly zhruba stejné jako v roce 2012. Zisk společnosti ale klesl ze 4,8 milionu korun v roce 2012 na 2,9 milionu korun. Firma v roce 2013 zaměstnávala v průměru dvě desítky lidí.

04.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...