1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Švýcarská farmaceutická skupina Novartis zvýšila zisk o 24 pct

NovartisCurych - Zisk švýcarské farmaceutické skupiny Novartis vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 24 procent a překonal odhady. Dopomohl k tomu růst prodeje nejnovějších produktů spolu s mimořádným ziskem z odprodeje divize testování krevních transfuzí.

Vyplývá to ze sdělení firmy, která tento týden oznámila rozsáhlou restrukturalizaci svých aktivit.

Čistý zisk firmy se vyhoupl na 2,97 miliardy eur (81,5 miliardy Kč) z úrovně 2,42 miliardy eur o rok dříve. Analytici podle ankety agentury Reuters čekali zvýšení jen na 2,7 miliardy eur. Výnosy společnosti se zvýšily o jedno procento na 14 miliard eur.

Novartis nyní spoléhá na nové léky, jako je Gilenya k léčbě roztroušené sklerózy nebo Afinitor proti rakovině. Ty by měly kompenzovat dopad vypršení patentových práv na starší léky. Tržby z prodeje "růstových produktů" vzrostly o 17 procent na 3,2 miliardy eur.

Novartis v úterý oznámil transakce za celkem 25 miliard dolarů, které zjednoduší jeho strukturu, eliminují méně ziskové aktivity a posílí portfolio protirakovinných přípravků. Od britské skupiny GlaxoSmithKline (GSK) získá divizi onkologických produktů a prodá jí divizi očkovacích látek. Americké Eli Lilly zároveň Novartis prodá svou veterinární divizi.

28.04.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...