1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teva koupí za 3,2 miliardy dolarů americkou Auspex

teva pharmaceuticals logoNew York - Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical Industries Ltd. koupí americkou firmu Auspex Pharmaceuticals Inc. za zhruba 3,2 miliardy dolarů (81 miliard Kč).

Akvizice má posílit pozici Tevy na trhu s léky pro onemocnění centrálního nervového systému. Teva, která působí i v České republice, to uvedla v dnešním prohlášení.

Akvizice by měla být dokončena v polovině letošního roku. Teva za jednu akcii firmy Auspex zaplatí 101 dolarů. Ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií to představuje zisk více než 40 procent.

Auspex zatím nemá žádný lék na trhu. Velké naděje však vkládá do nového léku Austedo, který je zaměřen na léčbu bezděčných pohybů spojených s genetickým onemocněním nazývaným Huntingtonova choroba. Očekává se, že získá povolení k léčbě a začne se komerčně prodávat v roce 2016.

Teva je podle tržeb největším světovým výrobcem generických léků, což jsou kopie léků, kterým vypršela patentová ochrana. Má ale i několik značkových léků chráněných patenty, jako Copaxone na roztroušenou sklerózu a Azilec na Parkinsonovu chorobu. Příjmy firmy loni činily 20,3 miliardy USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Teva působí v 60 zemích světa. Silné postavení má i v České republice, kde vlastní bývalé firmy Galena a Pliva-Lachema a patří mezi pět největších farmaceutických společností.

31.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...