1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba ropného kartelu OPEC klesla nejníže za dva a půl roku

opec logoLondýn - Těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v listopadu pokračovala v poklesu a již druhý měsíc za sebou byla pod hranicí 30 milionů barelů denně, tedy pod těžební stropem, který vstoupil v platnost loni v lednu.

K poklesu přispěly stávky a protesty v Libyi a nižší těžba v Saúdské Arábii. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z ropných společností, představiteli OPEC a analytiky. OPEC se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Dodávky ropy z 12 členských zemí kartelu vzrostly v listopadu v průměru na 29,64 milionu barelů ropy denně, nejníže od května 2011, z říjnových revidovaných 29,70 milionu barelů za den.

V listopadu oživil vývoz z Iráku a nepatrně stouply i dodávky z Íránu. Tento růst však překonal pokles způsobený protesty v Libyi, údržbou zařízení v Nigérii a nižší dodávky ze Saúdské Arábie.

Ministři zemí OPEC budou 4. prosince jednat ve Vídni o novém těžebním stropu. V situaci, kdy jsou ceny ropy nad 100 dolary za barel, se očekává, že kartel ponechá v platnosti současný limit.

"Nemyslím si, že bude nějaká změna," řekl agentuře Reuters jeden z delegátů OPEC. "Ceny jsou OK pro každého, fakticky ani příliš vysoké ani příliš nízké."

Kartel minulý měsíc snížil odhad poptávky po svém vývozu. Těžba kartelu i přes pokles nadále zůstává nad odhadovanou světovou poptávkou po její produkci v příštím roce. Organizace odhadla, že poptávka po její ropě bude příští rok v průměru činit 29,56 milionu barelů denně.

02.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...