1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Unipetrol nebude vyplácet dividendu, rozhodla valná hromada

Unipetrol rpa logoPraha - Akciová společnost Unipetrol nebude vyplácet dividendu z loňského zisku. Rozhodla o tom valná hromada společnosti.

Firma dá 95 procent z loňského nekonsolidovaného zisku, tedy 891 milionů korun, na účet nerozděleného zisku minulých let. Zbylých pět procent půjde do rezervního fondu.

Finanční situace skupiny Unipetrol byla podle představenstva firmy v průběhu několika minulých let pod tlakem kvůli obtížnému makroekonomickému prostředí. Vliv na ni měly hlavně velice slabé rafinérské marže v roce 2013, šedá zóna s palivy v České republice a nižší rozdíl cen mezi ropami Rebco a Brent.

Makléř z brokerjetu ČS Josef Novotný uvedl, že rozhodnutí valné hromady bylo do značné míry očekáváno a nevyvolalo žádnou tržní reakci. Unipetrol, vyplatil dividendu naposledy v roce 2007 a před tím jen v roce 1997. Není pravděpodobné, že by společnost v nejbližší době změnila svou dividendovou politiku, dodal Novotný.

Akcionáři také znovuzvolili tři členy dozorčí rady, kvůli skončení jejich funkčního období. Do funkce byli opět zvoleni Piotr Kearney, Slawomir Jedrzejczyk a Dariusz Krawiec. Mandát jim měl skončit 30. června.

Investiční skupina J&T, která měla zájem o místo v dozorčí radě, post nezískala. Do rady se chtěla dostat díky druhému největšímu podílu ve firmě, od letošního března drží celkem 23,7 procenta akcií Unipetrolu. Firma Paulinino Limited, kterou J&T ovládá, ale dnes svůj návrh na zastoupení v dozorčí radě vzala zpět.

Akciová společnost Unipetrol je dceřinou společností petrochemického holdingu Unipetrol. Holding byl na rozdíl od akciové společnosti loni ve ztrátě, která činila 1,396 miliardy korun. V letošním první čtvrtletí se dostal do zisku 937 milionů korun. Skupina vykázala zisk poprvé od třetího čtvrtletí roku 2012. Pozitivní vývoj byl způsoben hlavně zaúčtováním nákupu podílu v České rafinérské od společnosti Shell.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je společnost součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN Orlen drží v Unipetrolu 63procentní podíl.

29.05.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...