1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Unipetrol RPA vyprodukoval za 38 let 5 milionů tun polypropylenu

Unipetrol rpa logoLitvínov - Litvínovská chemička Unipetrol RPA vyrobila od roku 1975 již více než pět milionů tun polypropylenu. Pětimilionovou hranici překročila na konci listopadu, informovala mluvčí společnosti Jitka Němečková.

V tiskové zprávě připomněla, že polypropylen se v Chemparku Záluží vyrábí už 38 let, na jeho výrobě se stále podílí šest zaměstnanců, kteří stáli u začátku fungování původní polypropylenové jednotky. Prvních 250 tun českého polypropylenu s obchodním označením Mosten bylo vyrobeno 27. října 1975. Původní polypropylenová jednotka byla v říjnu 2002, měsíc před spuštěním nové polypropylénové jednotky, odstavena a v roce 2004 rozebrána do šrotu. Nová polypropylenová jednotka má vyšší výkon, denně produkuje až 900 tun polypropylenu.

"Jsme jediní výrobci polypropylenu v České republice a vyrábíme odhadem 50 typů polypropylenu pro širokou škálu výrobků, můžeme ho najít například v netkaných textiliích, které se používají k výrobě dětských plen nebo ve stavebnictví a zemědělství," uvedl generální jednatel společnosti Unipetrol RPA Artur Paździor.

Dalším polymerem, který Unipetrol RPA vyrábí, je polyetylen. Hranici pěti milionů tun vyprodukovaného vysokohustotního polyetylenu Unipetrol RPA překročil už během listopadu 2011, i když se výrobě polyetylenu společnost věnuje o rok kratší dobu než výrobě polypropylenu, a to od roku 1976.

Unipetrol je předním českým producentem rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin. V roce 2005 se stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol loni vykázal konsolidovanou ztrátu 3,414 miliardy po předloňském propadu 5,914 miliardy korun.

03.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...