1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Unipetrol si půjčí čtyři miliardy Kč od majoritního vlastníka PKN

Unipetrol rpa logoPraha - Český petrochemický holding Unipetrol se dohodl na střednědobém úvěru v objemu čtyři miliardy korun od polské společnosti PKN Orlen, která je jeho majoritním vlastníkem. Oznámila to česká firma.

Dodala, že účelem úvěru je diverzifikace zdrojů financování Unipetrolu a prodloužení splatnosti.

Unipetrol obdrží úvěr ve dvou tranších po dvou miliardách korun, a to 17. prosince a 23. ledna. Úvěr bude mít tříletou splatnost, úroky podle firmy odpovídají aktuálním podmínkám na trhu.

V loňském roce holding vykázal konsolidovanou ztrátu 3,414 miliardy korun po předloňském propadu 5,914 miliardy korun. Tržby skupiny loni meziročně vzrostly o deset procent na 107,281 miliardy korun. Podle své strategie chce v letech 2013 až 2017 vykázat kumulovaný provozní zisk EBITDA 25 miliard korun. Zároveň v tomto období plánuje investovat 19 miliard korun.

Unipetrol ovládá firmy, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Tuzemská skupina se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.

16.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...