1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Unipetrol v 1. čtvrtletí zdvojnásobil zisk na 1,995 miliardy Kč

Unipetrol rpa logoPraha - Petrochemický holding Unipetrol vykázal v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 1,995 miliardy korun. Je to více než dvojnásobek proti loňsku, kdy za první tři měsíce vydělal 937 milionů korun.

Tržby společnosti ale letos meziročně klesly o 16 procent na 23,975 miliardy korun. Příčinou je zejména výrazné snížení cen ropy. Unipetrol o tom ČTK informoval v tiskové zprávě. 

Podle společnosti je důvodem vyšší ziskovosti dobré využití výrobních kapacit v kombinaci s výrazně vyššími rafinérskými maržemi. "Vysoké rafinérské marže, pozitivně ovlivněné klesající cenou ropy, se nám podařilo využít prostřednictvím 15procentního navýšení prodejů rafinérských produktů," uvedl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. Firmě podle něj rostly prodeje jak v rámci velkoobchodu, tak v maloobchodní síti Benzina. Na tiskové konferenci k výsledkům Świtajewski podotknul, že holding očekává dobré výsledky i v dalších čtvrtletích letošního roku. "Chtěl bych říci, že výhled je pozitivní, a věřím, že i nadále budeme pokračovat v pozitivních výsledcích," uvedl.

Čtvrtletní hospodaření holdingu hodnotí pozitivně i oslovení analytici. "Výsledky jsou příjemným překvapením, když překonaly všechny včetně našich optimistických odhadů," sdělil ČTK analytik J&T Banky Bohumil Trampota. S tím souhlasí i analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Upozornil, že možná ale jde o nejlepší čtvrtletní výsledky tohoto roku. "Vysoké rafinérské marže nemusejí v takové podobě přetrvat do dalších kvartálů. Byly totiž ovlivněny prudkým poklesem cen ropy, který mimo jiné pomohl snížit náklady vlastní spotřeby ropy rafinérií, a poptávkou po rafinérských produktech vedenou snahou o předzásobení v příznivých cenových podmínkách," dodal.

V segmentu, který se skládá z rafinérské a petrochemické části, vykázal Unipetrol provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) ve výši 2,985 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o zhruba 1,35 miliardy Kč.

V petrochemické části rostly prodejní objemy o procento na 446 tisíc tun. Prodeje polyetylénu se zvýšily o 17 procent, v případě polypropylénu o deset procent.

V maloobchodním segmentu zaznamenal Unipetrol v prvním čtvrtletí provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací 135 milionů korun, což je o 35 procent více než loni. Meziročně se zlepšila úroveň palivových marží, a to jak na benzínu, tak na naftě. Společnost zvýšila prodeje pohonných hmot, k čemuž přispěly i nižší ceny. Rostl také nepalivový segment, například gastro služby v síti rychlého občerstvení STOP CAFE.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Zaměstnává asi 3700 lidí. V roce 2005 se stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Dividendu Unipetrol vyplatil naposledy v roce 2007, o případné letošní výplatě se ještě nerozhodlo. "Je to v rukou akcionářů, představenstvo bude dávat pouze doporučení," uvedl dnes na dotaz ČTK Świtajewski. Jaké doporučení bude, komentovat nechtěl.

Růst čistého zisku ve čtvrtletí dnes oznámil i PKN Orlen. Uvedl, že zisk činil 756 milionů zlotých (5,2 miliardy Kč) proti zisku 64 milionů zlotých ve stejném období předchozího roku. I polská společnost odůvodňuje růst zejména vysokými maržemi při zpracování ropy.

24.04.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...