1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce léků AbbVie koupí za 21 miliard USD firmu Pharmacyclics

farmaceutika3New York - Americký výrobce léků AbbVie se dohodl na převzetí biofarmaceutické společnosti Pharmacyclics, za kterou zaplatí zhruba 21 miliard dolarů (522 miliard Kč). AbbVie tak hodlá rozšířit svou nabídku přípravků proti rakovině.

Pharmacyclics vyrábí například přípravek Imbruvica, používaný při léčbě leukemie. Firma nedávno předpověděla, že tržby z prodeje tohoto přípravku letos ve Spojených státech dosáhnou miliardy dolarů.

AbbVie zaplatí za každou akcii Pharmacyclics 261,25 dolaru. Kupní cena tak zahrnuje třináctiprocentní prémii ke středeční závěrečné ceně akcií na burze. Očekává se, že transakce bude dokončena zhruba v polovině letošního roku, informovala agentura Reuters.

AbbVie se loni chystala převzít irského konkurenta Shire. V říjnu se však rozhodla akvizici v hodnotě 55 miliard dolarů (téměř 1,4 bilionu Kč) zrušit, a to kvůli daňovým změnám ve Spojených státech, které snížily její potenciální finanční přínos. Za odstoupení od transakce musela AbbVie firmě Shire zaplatit 1,64 miliardy dolarů (přes 40 miliard Kč).

10.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...