1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce léků Pfizer má nižší tržby i zisk, zlepšil ale výhled

pfizer logoNew York - Americké společnosti Pfizer, která patří k největším výrobcům léků na světě, ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk o desetinu na 2,6 miliardy dolarů (63,7 miliardy Kč), překonal však očekávání.

Pomohl zájem o očkovací látku Prevnar 13 na zápal plic a prodej přípravku Ibrance pro léčbu rakoviny prsu. Firma rovněž zlepšila výhled na celý rok.

Zisk na akcii dosáhl 42 centů oproti 45 centům na akcii ve stejném období loni. Po očištění o jednorázové položky Pfizer vydělal 56 centů na akcii. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru 51 centů na akcii.

Tržby klesly o sedm procent na 11,9 miliardy dolarů. Také ale překonaly odhady analytiků, kteří očekávali 11,4 miliardy dolarů. Na hospodaření měl negativní vliv silnější kurz dolaru.

V divizi očkovacích látek, která se na celkovém hospodaření firmy podílí zhruba 13 procenty, se tržby zvýšily o 44 procent na téměř 1,6 miliardy dolarů.

Prodej nového přípravku Ibrance znamenal pro firmu tržby ve výši 140 milionů dolarů. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil tento přípravek letos v únoru.

Pfizer, který dosahuje skoro dvou třetin tržeb v zahraničí, v dubnu kvůli silnému dolaru snížil odhad celoročního zisku a tržeb. Společnost nyní zvýšila spodní hranici odhadovaných tržeb z původních 44 miliard na 45 miliard USD. Horní hranici ponechala beze změn na 46 miliardách USD.

Pfizer zvýšil rovněž odhad celoročního očištěného zisku na 2,01-2,07 USD na akcii z dosavadních 1,95-2,05 USD na akcii.

04.08.2015 ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...