1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zisk farmaceutické firmy Teva stoupl ve čtvrtletí o 23 procent

teva pharmaceuticals logoTel Aviv - Izraelské farmaceutické skupině Teva Pharmaceutical Industries, která působí i v České republice, vzrostl ve třetím čtvrtletí zisk o 23 procent na 876 milionů USD (19,3 miliardy Kč).

Firmě pomohl zisk v segmentu generických léků, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana. Firma současně zlepšila výhled na celý letošní rok.

Teva je podle tržeb největším prodejcem generických léků na světě. Má ale i několik značkových léků chráněných patenty. Příjmy firmy zůstaly téměř beze změny na 5,06 miliardy USD. Příjmy z prodeje generických léků klesly o 2,3 procenta, příjmy v segmentu speciálních léků se ale o 5,1 procenta zvýšily.

Ziskovost v segmentu generických léků však stoupla o 40 procent na 556 milionů USD. Teva uvedla, že k tomu přispělo snížení výdajů na prodej a marketing, nižší výrobní náklady a další opatření na zlepšení efektivity.

Teva současně zlepšila výhled zisku na celý rok bez zahrnutí mimořádných položek na 5,0 až 5,1 dolaru na akcii z dřívějších 4,9 až 5,1 dolaru na akcii. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekají zisk 4,97 dolaru na akcii.

Generální ředitel Erez Vigodman na tiskové konferenci řekl, že Teva by letos měla splnit plán snížení nákladů o 650 milionů USD. Firma již zavřela nebo prodala šest závodů a má v plánu učinit stejný krok s dalšími devíti.

Teva působí v 60 zemích světa. Silné postavení má i v České republice, kde vlastní bývalé firmy Galena a Pliva-Lachema a patří mezi pět největších farmaceutických společností.

04.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...