1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Zisk farmaceutické firmy Teva ve čtvrtletí vzrostl o šest procent

teva pharmaceuticals logoTel Aviv - Izraelské farmaceutické skupině Teva Pharmaceutical Industries, která působí i v České republice, vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o šest procent na 1,2 miliardy USD (24,3 miliardy Kč).

K růstu přispěl vyšší prodej generických léků v USA a také globální zájem o některé specializované přípravky, jako je lék na rakovinu Treanda.

Firma uvedla, že zisk na akcii bez mimořádných položek činil 1,42 dolaru. Překonal tak odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří v průměru čekali zisk 1,4 dolaru na akcii. Tržby vzrostly o tři procenta na 5,43 miliardy USD.

Teva je největším světovým výrobcem generických léků, což jsou kopie přípravků, kterým vypršela patentová ochrana. Firma působí v 60 zemích světa. Silné postavení má i v České republice, kde vlastní bývalé firmy Galena a Pliva-Lachema a kde patří mezi pět největších farmaceutických společností.

Tržby z prodeje generických léků v USA vzrostly o 14 procent díky několika novým produktům, které firma uvedla na trh ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. Naopak v Evropě tržby klesly o dvě procenta. Propadly se zvláště ve Francii, naopak v Británii a v Itálii se zvýšily.

Celosvětový prodej léku na roztroušenou sklerózu Copaxone se zvýšil o zhruba osm procent na 1,14 miliardy dolarů. Copaxone je nejprodávanějším lékem, který Teva vyrábí, na celkových tržbách skupiny má pětinový podíl a na zisku až poloviční.

Teva zároveň potvrdila výhled na letošní rok. Pokud se na trh rychle dostanou konkurenční a levnější verze jejího léku Copaxone, má se zisk na akcii pohybovat v rozmezí 4,2 až 4,5 dolaru a příjmy v pásmu 14,3 miliardy až 20,3 miliardy USD. Bez konkurenčních léků bude zisk činit 4,8 až 5,1 dolaru na akcii a příjmy 19,8 až 20,8 miliardy USD. Za celý loňský rok pak zisk na akcii činil 5,01 dolaru a příjmy 20,3 miliardy USD.

07.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...